Alab Aluminiumsystem i Trehörningsjö

 

Säkrare och snålare belysning i verkstan med LED-lysrör

 

Alab i Trehörningsjö är ett av Sveriges ledande företag för måttbeställda, glasbärande profilkonstruktioner i aluminium och stål för byggbranschen. Att hushålla med energi är ett av företagets ledord. Därför valde man att byta till LED-lysrör i företagets två produktionsanläggningar. Det har gett lägre energiförbrukning, minskat underhåll och även svalare lokaler på sommaren.

På Alabs produktionsanläggningar arbetar cirka 50 medarbetare. Företaget startade 1967 och har under årens lopp utvecklats till en av de största aktörerna i Sverige. Man arbetar enligt många av riktlinjerna i ISO14000 och utvecklar ständigt verksamhetens miljöarbete.

 

- Vi har alltid haft vanliga lysrör med ett bytesintervall på ungefär vart fjärde år. År 2015 var det dags för ett byte och då bestämde vi att gå över till LED-lysrör. Vi såg det som ett kostnadseffektivt och miljömässigt bättre alternativ. Armaturerna var fortfarande i fint skick, så därför behövde vi bara byta ut rören, säger Bruno Sjölund, konstruktör/energiansvarig på Alab.

 

 

Faktaruta

Kund:

Alab Aluminiumsystem AB

Tidigare belysning:

T8-lysrör 58, 36,30 och 18W

Ny belysning:

Allmänbelysning med LED, retrofit-lösning (befintliga T8-lysrör byttes mot LED-lysrör)

Antal:

415 st LED-lysrör 26W 4000K i de två verkstäderna, 180 st LED-lysrör 21W 3000K på kontoren, 10 st LED-lysrör 15W 4000K samt 70 st10W 3000K i övriga utrymmen som korridirer och omklädningsrum.

Philipsprodukter:

MASTER LEDtube HF 1500mm, 1200mm, 900mm samt 600mm

Energibesparing:

Cirka 41 000 kW per år

LED-lysrörens livslängd:

50 000 timmar

”Det var som ett vanligt lysrörsbyte”

 

Alab bytte ut all befintlig lysrörsbelysning mot LED-lysrör i företagets båda produktionsanläggningar för stål- respektive aluminiumproduktion. Det krävs mycket god ljusstyrka i lokalerna. Därför gjordes en jämförelse mellan olika leverantörerna och valet föll på Philips som hade LED-lysrör med bästa ljusstyrka.

 

Stålproduktionens verkstadsdel är på 1740 kvadratmeter med tillhörande omklädning, matsal samt korridorer som utgör 190 kvadratmeter. Aluminiumproduktionens verkstadsdel är 2500 kvadratmeter och tillhörande kontor, matsal, omklädning samt korridorer är sammanlagt 650 kvadratmeter. I de två verkstäderna installerades totalt 415 st LED-lysrör 26W 4000k, på kontoren 180 st LED-lysrör 21W 3000k samt 10 st LED-lysrör 15W 4000k och 70 st 10W 3000k i övriga utrymmen som korridorer och omklädningsrum. Det tog cirka två arbetsdagar per anläggning att göra lysrörsbytet.

 

- Det var som att göra ett vanligt lysrörsbyte, inga svårigheter alls, säger Bruno.

 

En viktig säkeraspekt för Alab var att LED-lysrören i verkstäderna skulle vara av plast. Man hanterar stora stålprofiler och det finns risk att de kan slå sönder ett lysrör i taket. Ett LED-lysrör i plast splittras inte och är därmed mycket säkrare.

 

Lägre energiförbrukning och underhållskostnad

 

Bytet från konventionella lysrör till energieffektiva LED-lysrör har lett till sänkt energiförbrukningen med minst 41000 kw per år, minskade kostnader för underhåll och en kvicksilverfri belysning, vilket är viktigt för företagets miljöprofil. En ytterligare fördel med LED-lysrör är att de ger ifrån sig så lite värme. Enligt Bruno märks det tydligt på sommaren då lokalerna annars blir väldigt varma.

 

- Allt har fungerat väldigt bra. Vi har bara bytt ett eller två lysrör sedan installationen. Ljuskvaliteten är vi också nöjda med. Trots att de gamla lysrören gav mer lumen så ger LED-lysrören mer ljus i verkligheten. Ljuset är mer riktat, man får nog mer ljus där man vill ha det. Våra förväntningar var att inköpen skulle betala sig på tre år, och de har det gjort. Fast det roligaste är att nu tänds verkstaden upp direkt när man trycker på ljusknappen, avslutar Bruno.