Hur byter man lysrör?

Nedan följer rådgivning till dig som känner dig osäker vid bytet av lysrör. Vi har försökt få med det grundläggande och hålla det enkelt.

Hur byter man lysrör?

Generella råd

Vårt tips är att byta glimtändare samtidigt som du byter lysrör. Undantag gäller för säkerhetsglimtändare (kännetecknas av en liten röd knapp som sitter på ovansidan) eller elektroniska glimtändare (oftast genomskinliga med text som informerar) eftersom att dessa har väldigt lång livscykel.

Lysröret måste bytas om det lyser svagt eller skimrande och naturligvis om det slocknat helt.

Det är säkrast att ersätta ett lysrör eller glimtändare i dagsljus. 

Generella råd vid lysrörsbyte

Du behöver

Ny glimtändare som täcker de watt-tal som lysröret har som du ska sätta i. Vi rekommenderar att använda säkerhetsglimtändare, de eliminerar brandrisken och har så lång livscykel att du inte behöver byta glimtändare nästa gång du byter lysrör.

 

Nytt lysrör som ersätter det du ska ta ner. Enklast är att titta på informationen som framgår på lysröret som ska ersättas. Där står ett Watt-tal (W) och en ljusfärg, oftast 830 (Varmvit) eller 840 (Kallvit). Informationen är standard så om du byter till ett lysrör med samma värden får du samma storlek på lysröret och samma färg som tidigare.

Vad du behöver vid lysrörsbyte

Vad du ska göra

Stäng av ljuset med strömbrytaren och vänta en stund så att lysröret hinner svalna.

För att byta glimtändare, tryck, vrid moturs (ett kvarts varv) och dra ut den. Sätt i en ny glimändare, tryck på den och vrid medurs för att låsa den på plats.

 

För att byta ut röret, lossa först reflektorbländskydd (om sådan finns). Ta ut röret genom att vrida det så att kontaktstiften vid vardera ände av lysröret lossnar i spåren och ta ut det ur stödfästena. Montera sedan det nya lysröret genom att skjuta kontaktstiften upp genom spåren till stödfästena och vrid på plats

Vad du ska göra vid lysrörsbyte

BYT TILL PHILIPS LED-Lysrör

Spara 1500 kr per lysrör genom att välja LED-lysrör.

Enkelt byte, Lägre Energiförbrukning, Mindre underhåll.

Just nu har vi kampanj på LED-lysrör. Läs mer...