Kompaktlysrör

-Låga priser & enkel sökguide

Med vår nya sökguide kan ni enkelt hitta ert kompaktlysrör. Tre olika sökalternativ för kompaktlysrör: Utseende, Fabrikat eller Sockel. Kompaktlysrör kan erbjudas i en mängd olika varianter, vilkas storlek, form och ljusfördelning är jämförbar med vanliga glödlampors, men med livslängder och verkningsgrader som är jämförbara med lysrörets.

Kompaktlysrör - Låga priser och enkel sökguide

NYHET! LED-KOMPAKTLYSRÖR - SPARA UPP TILL 1596 KR PER LAMPA

LÄGRE ENEGIFÖRBRUKNING & LÄNGRE LIVSLÄNGD

Hittat rätt kompaktlysrör?

 

Sök annars på tillverkare nedan för att hamna rätt:

Kompaktlysrör

 

 

Eller sök direkt på sockeln nedan:

 

 

Byter kompaktlysrör

2G7

Osram: Dulux S/E,
Philips: Master PLS 4stift
Sylvania: Lynx-SE,
GE Lighting: Biax S/E
Leuci: Gemini S/E
Radium: Ralux E
Narva: CSE (KLD-S/E)
Aura: Unique-S/E

2g7

2G10

Osram: Dulux- F
Sylvania: Lynx-F
Raduim: Ralux Twin
Narva: CF

2G11

Osram: Dulux- L
Philips: Master PL-L
Sylvania: Lynx-L
GE Lighting: Biax L
Leuci: Gemini L
Radium: Ralux Long
Narva: CL (KLD-L)
Aura: Unique-L

G23

Osram: Dulux S
Philips: Master PL-S 2 stift
Sylvania: Lynx-S
GE Lighting: Biax S
Leuci: Gemini S
Radium: Ralux
Narva: CS (KLD-S)
Aura: Unique-S

G23

G24D

Osram: Dulux D
Philips: Master PL-C 2-stift
Sylvania: Lynx-D
GE Lighting: Biax D
Leuci: Gemini D
Radium: Ralux Duo
Narva: CD (KLD-D)
Aura: Unique-D

GX24D

Osram: Dulux T
Philips: Master PL-T 2 stift 
Sylvania: Lynx-T 
GE lighting: Biax T 2-pin 
Leuci: Gemini T 
Radium: Ralux Trio 
Narva: CT 
Aura: Unique-T

G24Q

Osram: Dulux D/E
Philips: Master PL-C 4-stift
Sylvania: Lynx-DE
GE Lighting: Biax D/E
Leuci: Gemini D/E
Radium: Ralux Duo /E
Narva: CD/E (KLD-D/E)
Aura: Unique-D/E

GX24Q

Osram: Dulux T/E
Philips: Master PL-T 4-stift
Sylvania: Lynx-TE
GE Lighting: Biax T/E
Leuci: Gemini T/E
Radium: Ralux Trio /E
Narva: CT/E (KLD-T/E)
Aura: Unique-T/E

2D

Osram: CFL Square
Philips: PL-Q
Sylvania: Lynx-Q
GE Lighting: Biax 2D
Leuci: Gemini W
Narva: DD

GR8

Generellt om Kompaktlysrör

Kompaktlysrör kan beskrivas som ett tunt lysrör som vikts samman, en eller flera gånger. Enkelt uttryckt är kompaktlysrör ett lysrör med kompakt design både för professionellt bruk och hemmiljö. Alla kompaktlysrör har någon form av stiftsockel som avgör i vilken armatur de passar. Kompaktlysrör finns i många former, wattal, färger och temperaturer. Många kompaktlysrör går att dimra och alla är utmärkta att använda med timer.

Ljus
Dagens kompaktlysrör ger ljus av god kvalitet. Det finns kompaktlysrör med effekter upp till 120 watt. Det innebär att de kan användas – och ge lika god belysning – där man tidigare använt lysrör. Kyla och värme kan påverka kompaktlysrör så att effekten försämras; det kan vara viktigt att tänka på när de används utomhus eller i mycket kalla utrymmen. I minusgrader kan ljusflödet bli ner till 50% sämre och även i stark värme dämpas ljusutbytet.

Färg
Med kompaktlysrör kan du välja varmare eller kallare ljus. Färgtonen och kvaliteten är viktig eftersom du vill att färger och toner ska återges på ett naturligt och behagligt sätt, framför allt inomhus. I Sverige använder vi oftast ett gulare, varmare ljus, både i kontorsmiljö och i våra hem. Ljusets färgtemperatur mäts i enheten Kelvin (K); ju högre K-tal, desto starkare, kallare ljus.

Hållbarhet
Kompaktlysrörens hållbarhet, livslängd, beror naturligtvis på hur de används. Man talar om ”medellivslängd” eller oftare om ”service life”, alltså den tid som ljusflödet är minst 80% av vad den var från början. Generellt kan man säga att ett kompaktlysrör har en medellivslängd på mellan 6 000 och 15 000 timmar.

Energiåtgång
Kompaktlysrör är mycket energieffektiva, precis som lysrör. Det innebär att kompaktlysrör är billigare att använda än glödlampor och förbrukar 80% mindre energi.

Driftdon
Kompaktlysrören drivs genom det driftdon som sitter i armaturen. Donet kan vara traditionellt eller – i modernare armaturer – ett elektroniskt högfrekvensdon, HF-don. Moderna driftsdon ger ett högre ljusutbyte och lampan tänds direkt. Du slipper både fördröjning och att lampan blinkar. Moderna HF-don är helt flimmerfria och därför bekväma även för den som är mycket känslig och kanske får besvär, som huvudvärk, när ljuset alstras av konventionella driftdon.

Ljusreglering
Du kan dimra ljuset i kompaktlysrör om du har ett speciellt HF-dimdon. Det innebär att du kan reglera ljuset från 100% och ner till några procent. När ljuset dimras kraftigt påverkas färgtemperaturen.

Miljö
Kompaktlysrör innehåller en liten mängd kvicksilver, precis som lysrören, men utvecklingen går mot allt lägre kvicksilvermängd. Kompaktlysrör ska inte kastas i de vanliga soporna utan lämnas för återvinning.

Kompaktlysrör på nätet
Kompaktlysrör billigt
Beställa kompaktlysrör