Olika begrepp för lampor

Vad är lumen och vad är candela? Det blir betydligt lättare att hitta rätt lampa om man känner till vissa begrepp eller beteckningar. De förkommer på kartongerna och är även oftast tryckta direkt på lampan.

Olika begrepp för lampor

Watt (W)

mäter endast energiförbrukningen och säger ingenting om hur mycket ljus en lampa ger. En 40W glödlampa och en 7W LED-lampa avger ungefär lika mycket ljus men LED-lampan har en väsentligt lägre elförbrukning.

Watt

Lumen (lm)

är ett mått på det totala ljusflödet från en lampa, d.v.s. mängden ljus lampan avger i alla riktningar. Lumen är det mest relevanta måttet för rundstrålande lampor, men talar inte om hur mycket energi en ljuskälla förbrukar.

Lumen (lm)

Candela (CD)

mäter ljusstyrkan i en viss riktning och är mest relevant för riktade ljuskällor. Om två reflektorlampor har samma ljusstyrka i candela så kommer lampan med störst spridningsvinkel att avge högst lumen.

Candela (cd)

Spridningsvinkel

brukar anges för riktade ljuskällor (reflektorlampor) och berättar om bredden på ljuskäglan.

Spridningsvinkel

Kelvin (K)

anger ljusets färg eller "färgtemperatur". Lägre Kelvin-grader innebär ett varmare sken. Allt under 3000K brukar kallas varmvit och en glödlampa har en färgtemperatur på ca 2700K.

Fler exempel på olika färgtemperaturer:

2700 K Glödljus

3000 K Varmvit

4000 K Kallvit

6000 K Dagsljus

Färgtemperatur Kelvin (K)

Färgåtergivning (RA)

är ett mått på hur bra ljuset återger färger hos belysta objekt. Ra 100 är det högsta möjliga.

Färgåtergivning (RA)

Lux

är ett av de vanligaste mätbegrepp för ljus och talar om hur mycket av en ljuskällas ljusflöde som når fram till en specifik yta.

Lux

EU:s energimärkning

visar produktens energiklass. Det hjälper dig att jämföra lampor av samma typ: A är bäst och G sämst.

EU Energiklass